sâmbătă, 28 ianuarie 2012

Cand bebelusul doarme in patul parintilor

Unii parinti (adica mamici) isi culca bebelusul in patul lor.

Avantajele dormitului impreuna
Daca e sa vorbim concret, principalul avantaj este comoditatea. Bebelusul fiind la o intindere de mana, e mult mai usor si pratic mamicilor in muncile de noapte (alaptare, hranire, mangaiere, bolboroseala...). In acest caz, imediat ce bebelusul maraie, icneste, misca in somn sau ofteaza, mama tresare si il priveste - adica e acolo, la punctul de lucru.
Diverse studii facute de Academia Americana de Pediatrie, conduc la ideea ca bebelusul care doarme cu mama mananca mai des si mai bine in timpul noptii, comparativ cu bebelusii care dorm singurei in patutul lor. Tocmai de aceea, Academina Americana de Pediatrie a emis o recomandare oficiala ca bebelusii sa doarma in proximitatea mamicii pentru a imbunatati rata de succes a alaptatului. Desigur, aceasta recomandare nu specifica necesitatea ca bebelusul sa doarma cu mama in pat - se pot asigura conditii de proximitate si daca bebelusul doarme in patut - in aceeasi camera cu mama.

Avocatii, foarte vocali - ai dormitului impreuna - sustin ca avantajele sunt: atasamentul mama-copil, creearea sensului de siguranta si incredere bebelusului si protejarea impotriva mortii subite a bebelusului. Trebuie insa adaugat ca nu exista studii care dovedesc sau certifica cu date stiitifice aceste teorii.
Un sondaj facut in 2010 in SUA a dovedit ca 12% din familiile cu bebelusi practica dormitul impreuna (bebelusul doarme in patul parintilor). Din acest procent, partea cea mai mare o constituie imigrantii si grupurile cu venit scazut.
Dezantajele dormitului impreuna Primul risc si cel mai importanta este acela de moarte subita a bebelusului . Un alt risc major este pericolul mortii prin sufocare a bebelusului. Un alt aspect real este ca dormitul bebelusului cu parintii duce sigur la oboseala parintilor (sau a mamei in mod cert).
In plus, acest gen de cocolosire a copilului interfereaza cu viitoarea abilitate de independenta a copilului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu