miercuri, 27 mai 2009

Igiena nou nascutului


Igiena nou nascutului are un rol important in dezvoltarea lui fizica. Inca de la venirea din maternitate mama trebuie sa ii asigure conditiile optime de curatenie si prevenire a infectiilor.
Primele zile acasa pentru un nou nascut sunt cele mai grele, mama impreuna cu bunica vor avea grija ca plaga ombilicala (ceea ce ramane dupa taierea cordonului ombilical la nastere) sa nu se infecteze, curatand zilnic zona si pansand-o cu comprese sterile, pana la caderea bontului ombilical. Caderea “buricului ” are loc intre a 8a si a 10a zi de la nastere. Orice sangerare sau roseata trebuie semnalata medicului pediatru.
Pielea copilului nou nascut este foarte sensibila. Daca nu este schimbat la timp sugarul devine agitat, iar pe piele poate sa apara o roseata - eritem fesier. Aceasta iritatie se observa la pliurile pielii din spatele urechilor, plicilor inghinale unde in cazul transpiratiei apar santuri rosii, pe gat sau la subsuoara. Pielea sugarului are nevoie de spalare zilnica. In zona cu probleme se aplica unguente recomandate numai de medicul pediatru.
Zona anala este foarte sensibila, de aceea, dupa fiecare scaun se va curata copilul cu ceai de musetel sau apa si sapun ori servetele umede speciale. In urma toaletei se aplica un unguent, recomandat de medic sau crema de galbenele. In cazul unei iritatii este bine ca zona afectata sa se lase descoperita pentru a se vindeca mai repede.
Toaleta ochilor se va face folosind doua comprese sterile inmuiate in apa calduta sau ceai de musetel, cate una pentru fiecare ochi. Ochiul se va sterge incepand de la unghilul extern (coada ochiului), spre partea interna cu miscari fine fara sa se apese.
Urechile la nou nascut se vor curata la cateva zile, iar la sugarul mai mare zilnic. In comert se gasesc tampoane speciale, insa pentru a evita orice problema e bine sa se folosesca bucatele de vata sterila rasucita, cu care se sterge usor conductul autiv , pavilionul si zona din spatele urechii.
Unghiile la sugar se vor taia cu forfecuta speciala cu varful rotunjit, numai atunci cand acesta doarme si numai dupa baie. La maini unghiile se taie usor rotunjite, iar la picioare drepte. Se va evita taierea prea scurta a unghiilor, pentru a nu ciupi pielea copilului.
Igiena nasului consta in picurarea de ser fiziologic pentru a inmuia secretiile sau cozitele si a facilita curatarea. Dupa aplicarea serului fiziologic in nari, cu ajutorul unei pompite nazale (o puteti procura de la farmacie) nasul se va aspira.
Atentie, trebuie sa stii ca: niciun articol de pe acest site nu inlocuieste vizita la medicul de specialitate. Sfaturile oferite de noi sunt suplimentare si generale, recomandarea fiind ca pentru orice problema de sanatate sa apelati mai intai la medicul dumneavostra in masura sa va prescrie tratamentul tolerat de copilas

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu