joi, 25 iunie 2009

Naterea prin cezariana


Sunt multe motive pentru care un medic poate lua decizia sa va recomande o nastere prin cezariana. Unele cezariene sunt facute in situatii critice, altele sunt efectuate pentru a preveni eventualele situatii critice, iar altele sunt facute la alegerea viitoarelor mame. In orice caz, o viitoare mamica trebuie sa stie ca o nastere prin cezariana presupune o incizie prin peretele abdominal si uter, in locul nasterii vaginale. O rana pe uter deci. Iata care sunt motivele medicale pentru nasterea prin cezariana si sfatul obiectiv :

O cezariana = o rana pe uter
O nastere prin cezariana presupune o incizie prin peretele abdominal si uter, in locul nasterii vaginale. In ultimii 30 de ani s-a inregistrat o crestere tot mai mare a ratei nasterilor prin cezariana.
Ca termen de comparatie, in SUA, in luna noiembrie 2008, centrul de prevenire si control al bolilor din SUA a raportat ca rata nationala a nasterilor prin cezariana a fost cea mai mare inregistrata vreodata, adica 29,1%, ceea ce inseamna aproximativ un sfert din totalul nasterilor. Asta presupune ca aproximativ una din patru femei nasc prin cezariana.
World Health Organization a declarat ca in mod normal, fiecare regiune a globului ar trebui sa aiba o rata de cel mult 10-15% nasteri prin cezariana.
Timp de aproape 3 ani, din iunie 2004 pana la sfarsitul lunii martie 2007, comunitatea “Desprecopii.com” a dezbatut o dilema cu care toate ne confruntam la un moment dat in viata: nastere naturala sau prin cezariana? La un sondaj efectuat pe Desprecopii.com despre cum s-a efectuat nasterea primului copil am obtinut aceste rezultate. La sondaj au participat 1200 persoane.
prin nastere vaginala (normala) [41%]
prin cezariana [59%]
De ce atat de multe operatii cezariene in Romania?
Din alte raspunsuri a reiesit ca nasterea naturala le sperie pe multe dintre cele care trebuie sa aleaga si de cele mai multe ori chiar insista ca medicii sa le aduca pruncii pe lume prin cezariana.
Care sunt motivele reale ale unei nasteri prin cezariana?
Sunt multe motive pentru care un medic poate lua decizia sa va recomande o nastere prin cezariana. Unele cezariene sunt facute in situatii critice, altele sunt efectuate pentru a preveni eventualele situatii critice, iar altele sunt facute la alegerea viitoarelor mame.
Placenta previa: Asta se intampla atunci cand placenta este asezata prea jos in uter si acopera partial sau complet cervixul. Una din 200 de femei insarcinate au placenta previa in timpul trimestrului trei de sarcina. Tratamentul include odihna la pat si monitorizarea frecventa. Daca medicul a diagnosticat o placenta previa completa sau parțiala, de obicei este necesara o interventie cezariana. Daca medicul a diagnosticat o placenta previa marginala, atunci este posibila o nastere vaginala.
Dezlipirea placentei: Asta inseamna separarea placentei de tesutul care captuseste uterul, ceea ce se intampla de obicei in al treilea trimestru de sarcina. Aproximativ 1% dintre toate femeile insarcinate fac dezlipire de placenta. In corpul mamei se produce sangerare la locul dezlipirii si mama simte durere in uter. Aceasta separare poate impiedica oxigenul sa ajunga la bebelus si in functie de gravitate, medicul poate face o cezariana de urgenta.
Rupturile uterine: In aproximativ una din 1500 de nasteri uterul se rupe in timpul sarcinii sau al travaliului. Acest lucru poate duce la hemoragii si poate afecta alimentarea bebelusului cu oxigen. Este un motiv pentru efectuarea unei cezariene de urgenta. Pozitia bebelusului: Atunci cand bebelusul se afla in prezentatie pelvina, nasterea prin cezariana este adesea singura varianta, desi in anumite conditii este posibila si nasterea vaginala.
Totusi, daca bebelusul are de suferit sau are prolaps de cordon (ceea ce se intampla frecvent la bebelusii cu aceasta prezentatie) este necesara cezariana. De asemenea, cezariana poate fi facuta si daca bebelusul este prematur.
Prolapsul de cordon: Aceasta situatie nu apare frecvent, insa atunci cand apare se face o cezariana de urgenta. Prolapsul inseamna ca alunecarea cordonului ombilical prin cervix si patrunderea sa in vagin inainte de nasterea copilului. Atunci cand uterul se contracta, creste presiunea asupra cordonului ombilical, ceea ce reduce fluxul de sange catre bebelus.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu