vineri, 20 mai 2011

Cum linistetsti bebelusul cum doarme?

Cu o precizie de ceasornic, chiar in momentul in care taticul lui intra pe usa dupa o zi grea de munca, iar tu esti deja obosita si nu-ti doresti decat sa te relaxezi, bebe incepe sa planga. Si, desi vrei ca lucrurile sa reintre in normal, ele se transforma intr-un adevarat calvar.
Dar nu te nelinisti! ?i asta face parte din normal, pentru ca, de regula, cam pana la 3 luni, crizele astea sunt si obisnuite, si frecvente. In asa masura incat au primit si un nume: disritmie.

De ce plange?

Asa s-a obisnuit. Cand era in burtica ta, seara, era cel mai agitat, infl uentat de oboseala ta. Acum, nu face decat sa continue.
Nu a intrat in ritm. In timpul zilei, bebe reuseste sa alterneze perioadele de somn cu cele de veghe, dar spre seara… se incurca. Practic, nu mai reuseste sa se relaxeze si sa adoarma.
Se descarca. Pe tot parcursul zilei, bebe a acumulat diferite tensiuni, stres, trairi, dar inca nu stie sa scape de ele. Asa ca, atunci cand paharul s-a umplut, il descarca asa cum poate.
Il doare ceva.
Cand bebe are probleme, plange strident. De cele mai multe ori, de vina sunt niste colici sau o punga de aer ramasa in stomac ori in esofag. si, din pacate, astea dor.

Ce faci tu?

Te linistesti, obligatoriu. Daca nu o faci, nu-i poti transmite puiului tau starea de liniste la care visezi, pentru ca el percepe foarte bine in ce ape te scalzi tu. E absolut inutil sa-l iei in brate, de exemplu, daca esti incordata. Nu vei reusi decat sa-i intensifi ci supararea.
Leagana-l! Pentru ca acum are nevoie sa se relaxeze, schimba-I perceptia, distrage-i atentia si leagana-l putin in carucior, in patut sau chiar in brate, lipit de tine.
Fa-i baia de seara. Apa calda si clipocitul ei se dovedesc adesea deosebit de linistitoare pentru nou-nascutii nervosi. Ca si cum apa ar dizolva si incordarea.
Ocoleste biberonul. Rezista tentatiei de a incerca sa-l calmezi umplandu-i stomacelul! Daca mananca mai mult decat ii trebuie, ii provoci complicatii digestive, care il vor supara si mai tare.
Daca ai eliminat toate cauzele posibile, se prea poate sa fii nevoita sa-l lasi sa se linisteasca singur, evitand sa-i faci astfel mai mult rau decat bine. Nu ezita insa sa ca esti prezenta si sa incerci sa-l linistesti.
Maseaza-i burtica. Daca se contorsioneaza si se screme, e evident ca-l doare burtica. Cu podul palmei, maseaza-l incet pe abdomen in sensul acelor de ceasornic. Poti sa incerci si masajul talpilor. Foloseste ulei pentru bebe si maseaza-i usor talpile, tot in sensul acelor de ceasornic, cam 3 minute.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu